Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Schoolconcepten

De school draagt systematisch alle kennis en ervaring die er in de maatschappij is over op de volgende generatie. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Het onderwijs in Nederland is gebaseerd op democratie, vrije meningsuiting en respect voor de ander. Die waarden gelden dus ook voor alle scholen van SKOBA.

Dat betekent niet dat al onze scholen identiek zijn. De wijken waarin scholen staan, zijn niet identiek. Er zijn verschillen in samenstelling van de schoolbevolking, de leerkrachten en directieleden. SKOBA vraagt van haar scholen onderwijs te geven dat goed past bij de leerlingen van de school, zodat de leerlingen hun talenten ten volle kunnen gebruiken. Dat doen de scholen vanuit een schoolconcept.

SKOBA kent vier schoolconcepten:
• Leerstofjaar-klassikaal (of regulier) onderwijs
• Jenaplan-onderwijs
• Ontwikkelingsgericht-onderwijs
• Inclusief-onderwijs

De schoolconcepten worden toegepast in hun zuivere vorm – dus zoals ze zijn bedoeld door de bedenkers van het concept- of in een mengvorm.

Leerstofjaar-klassikaal (of regulier) onderwijs heeft bijna altijd een of meer elementen van het andere onderwijsconcept.

In Nederland kunnen ouders in principe een school kiezen voor hun kind. Daarbij kunnen ze erop letten of de school in de buurt van hun huis is, of de school een goede naam heeft, of de school in een prettig gebouw gehuisvest is, of je je als ouder zelf thuis zou voelen op deze school. Bij SKOBA kunnen ouders kiezen voor een school die past bij hun kind. Alle SKOBA-scholen zijn anders, maar ze zijn ook allemaal gelijk: ze streven ernaar elk kind te laten uitgroeien tot een levenskunstenaar. Iemand die het leven aankan en die het maximale uit zichzelf en de wereld om hem of haar heen kan halen.